0
Tuintorial

Leilinde leiden

By mei 15, 2018 No Comments

Het hebben van een goed verzorgde tuin of een mooi uitziend balkon maakt het uiterlijk van je woning helemaal af. De meeste van ons besteden elk weekend wel even wat tijd aan lichte werkzaamheden in onze tuin. Klussen zoals het aanharken van blaadjes, het knippen van de heg, het verwijderen van onkruid en het water geven aan je bloemen. Planten en kruiden nemen niet zoveel tijd in beslag.

Maar klussen zoals bijvoorbeeld het aanleggen van borders of het netjes laten groeien van heggen of stuiken kan veel uitdagender zijn. Een boom die zich gemakkelijk laat leiden is de leilinde en deze boom heeft ook maar relatief weinig verzorging nodig en is sterk waardoor het vele weersomstandigheden kan weerstaan. Om het leiden van leilinden gemakkelijk te maken, zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken.

Bepaal ten eerste altijd waar de leibomen moeten komen te staan. Als je graag wilt dat je leibomen in een rechte lijn groeien dan kun je het beste een hulpmiddel in de vorm van een lijn spannen. Om je leibomen goed de ruimte te geven om te kunnen groeien, is het verstandig dat je ze ook niet te dicht naast elkaar plant.Als je dat hebt gedaan kun je beginnen met het bepalen van de plaatsen waar de leipalen moeten komen te staan. Deze palen kun je gemakkelijk online bestellen of natuurlijk in het tuincentrum kopen. Na het plaatsen van de leipalen moet je deze even een flink stuk de grond in slaan en om de leibomen het mooist te laten groeien, is het verstandig om aan het begin- en het eindpunt van je heg ook altijd leipalen neer te zetten.

Als je je leipalen stevig hebt neergezet, kan het belangrijkste klusje beginnen. Om je leilinde leiden effectief te maken, moet je het draad dat richting zal gaan geven aan de manier van groeien van de leibomen gaan spannen. Probeer de draden mooi langs de vertakkingen van de leibomen te laten lopen, zodat je een geheel krijgt.

Het vastmaken van de takken aan de leidraden kun je het beste met korte stukjes ijzerdraad of een ander stevig draad doen. Als je merkt dat de takken na verloop van tijd meer ruimte nodig hebben, kun je de draadjes weer losmaken of je kunt de de palen verzetten. Zoals je hebt kunnen lezen, is het leiden van leilinden geen moeilijke klus als je van tevoren maar even uitstippelt wat je moet doen en zolang je maar over de juiste materialen en het juiste toebehoren beschikt.

Leave a Reply