0
Tuintorial

Zelf een terrasoverkapping maken in 4 stappen

By mei 17, 2018 december 14th, 2018 No Comments

Een eigen terrasoverkapping heeft vele voordelen. Allereerst biedt een overkapping je beschutting en privacy. De overkapping weert felle zon, harde wind en natuurlijk regenbuien. Als je bijvoorbeeld op een zonnige dag buiten wilt werken op je laptop, kun je in de schaduw van je overkapping toch je beeldscherm goed zien. Daarnaast kan een overkapping een goede oplossing zijn van het droog bewaren van je tuinspullen. Ook bij tuinfeesten is het fijn om een overkapping te hebben. Het feest valt dan niet letterlijk in het water door een beetje regen. Waar moet je opletten bij de bouw van een terrasoverkapping?

Meten

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de goede afmetingen te hebben. Meet dus goed hoe groot je terras moet worden. Passen alle tuinmeubelen er goed op? De buitenrand van het terras is de afmeting van de overkapping.

Kies een goede vloer

Het is belangrijk om te bepalen van wat voor soort vloer je gebruik wilt maken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een parketvloer of een PVC vloer. Het voordeel van een houten vloer is dat het er natuurlijk mooi uitziet en dat het materiaal stevig is en lang meegaat. Het voordeel van PVC vloer is dat het makkelijk schoon te maken en te houden is en dat het waterafstotend is. Genoeg keuze dus.

Maak het framewerk

Om te beginnen plaats je 4 palen van ongeveer 3 meter 70 centimeter de grond in. Je kunt er ook voor kiezen om de palen op een betonvoet te plaatsen, gebruik dan minder lange palen. Als je de terrasoverkapping aan wilt laten sluiten op je huis kun je de palen tegen de muur bevestigen. Daarna kun je beginnen met het verbinden van de 4 palen door middel van draagbalken. Zorg ervoor datu de goede afmetingen heeft.

Plaats het dak

De meeste mensen vinden het mooi om een doorzichtig dak te hebben zodat ze echt het gevoel hebben dat ze buiten zitten. Hiervoor kun je polycarbonaatplaten gebruiken. Je kunt ook voor andere materialen kiezen zoals mes en groef of een betonstaalmat. Dat laatste is handig als je je dak wil laten begroeien met een plant zoals klimop. Dit geeft ook een mooi natuurlijk effect.

Leave a Reply